De flexibele rookgasafvoer

In de meeste woningen in Nederland wordt door middel van een cv-ketel de woning verwarmd en warm water verkregen. Een belangrijk deel van de cv-ketel is de rookgasafvoer. Hierdoor wordt de gas naar buiten afgevoerd en kan lucht naar binnen om de cv-ketel te beluchten. Normaal gesproken in woonhuizen is een dergelijke rookgasafvoer een stevige buis van kunststof of RVS. Vaak wordt in Nederland een parallelle rookgasafvoer gebruikt, waarbij twee buizen gebruikt worden. Een voor de gasafvoer en de andere voor de luchttoevoer. Ook kan men gebruik maken van een concentrisch rookgasafvoer. Dit bestaat uit twee buizen in één: de binnenbuis wordt gebruikt voor de gasafvoer, de buis die eromheen zit, is voor de luchttoevoer. Dit is het meest veilige systeem, omdat dit een gesloten systeem is en bij eventuele schade aan de gasafvoerbuis er geen koolmonoxide en kooldioxide het huis binnen kan komen.

Wat bij te weinig ruimte?

Het kan voorkomen dat er te weinig ruimte is om een complete rookafvoer te installeren, wegens rare hoeken of nissen in de woning. Dan kan een buizensysteem worden aangelegd door middel van een flexibele rookgasafvoer. Een flexibele rookgasafvoer is, zoals het woord al zegt flexibel en is daardoor toepasbaar in smalle ruimtes en ruimtes met vreemde hoeken. Nu is een flexibele rookgasafvoer niet in iedere woning in Nederland van toepassing, maar bijvoorbeeld wel in appartementsgebouwen. In dit soort gebouwen is dikwijls sprake van een nauwe schacht waarin de rookgasafvoer is geïnstalleerd. Wat handig is bij appartementsgebouwen is dat flexibele rookgasafvoersystemen beter per verdieping op elkaar aangesloten kunnen worden en dan in één centraal rookgasafvoersysteem terechtkomen. 

Soorten flexibele rookgasafvoer

Er zijn vele leveranciers, die allerlei verschillende soorten flexibele rookgasafvoer systemen verkopen. Zo is er de enkelwandige flexibele rookgasafvoer. Deze afvoer bestaat uit een enkele wand en is vaak heel standaard, zonder extra veiligheidsmaatregelen. Dan is er ook nog de dubbelwandige rookgasafvoer. Omdat het dubbelwandig is, is het extra sterk en sowieso stukken veiliger als er beschadiging optreedt. Stapelbouw systemen zijn speciaal gericht op flats en appartementsgebouwen. Meerdere verdiepingen kunnen dan gemakkelijk op één rookgasafvoersysteem aangesloten worden. De flexibele rookgasafvoerbuizen zijn meestal van kunststof of flexibel RVS. Wanneer de buis dubbelwandig is, dan is de binnenbuis veelal glad en de buitenkant geribbeld, zodat deze flexibel is. Mocht het voorkomen dat er beschadigingen of gaatjes in de buitenwand ontstaan, dan is deze nog steeds veilig, omdat de binnenwand van stevig glad materiaal is. Het voordeel van flexibele rookgasafvoer is dat ze ook gemakkelijk op maat te snijden zijn. Wanneer je zekerheid wilt hebben van een goede werking van de rookgasafvoer, dan dien je het wel door een expert aan laten leggen.

Over ons

Blog over klein- en grootschalige productie

Welkom! Mijn naam is Quintin en ik ben de trotse eigenaar van deze blog. Op mijn blog vindt je alles over klein- en grootschalige productie. In het dagelijks leven zijn wij in Nederland nog afhankelijk van kleine en grootschalige productie voor tal van producten en diensten. Als hobbyist wil ik graag mijn kennis over deze sector delen. Je vindt op mijn blog werkelijk alles wat met productie te maken heeft. Hoe vindt je klanten, hoe vindt je een doelgroep en waar haal je materialen vandaan? Het is een unieke wereld die veel kennis en ervaring vereist. Mijn blog dient als informatiebaai voor iedereen die meer wilt weten over klein- en grootschalige productie. Wees welkom en leer meer over de wereld van productie.

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

4 april 2018
Industriehaspels zijn haspels die vaak worden gebruikt bij bijvoorbeeld de brandweerwagens. Ze worden meestal gebruikt voor de zware klussen. Niet all

15 februari 2018
In de meeste woningen in Nederland wordt door middel van een cv-ketel de woning verwarmd en warm water verkregen. Een belangrijk deel van de cv-ketel